Utolsó módosítás 2020. júl. 03.
Gyulamajor Ökofarm Kft. tenyészetében jártunk

elado

1%

Újdonságok

Amerikai húsmarhás szakértő látogatott hozzánk

Dr. David Lalman az USA Oklahomai Állami Egyetem Állattudományi Tanszékének professzora, vezető húsmarha szaktanácsadója 2017. augusztus 14.-e és 19.-e között hazánkba látogatott. Megnézett néhány charolais törzstenyészetet és

egy magyar szürke állományra is kíváncsi volt. Ennek érdekessége volt, hogy évek óta charolais bikákat használnak végtermék előállítás céljából. Látogatásának igazi célja volt, hogy bepillantást adjon az USA húsmarhatenyésztési rendszerébe, annak hatékony működését meghatározó tényezőkbe, az ágazat fejlesztésében dolgozók gondolkozásmódjába. Abba, hogy a legújabb tudományos eredmények miként befolyásolják az egyes fajták fejlődését.

 

 

David Lalman két helyen is (a lajosmizsei Charolais Kft.-ben és az Abaúji Papp Charolais Kft.-ben Dicházán) gazdatalálkozókon vett részt, ahol részben projektoros előadásokat tartott és az állatok közvetlen közelében, konkrét példák alapján mutatta be, milyen szempontokat tartanak az USA-ban szem előtt a kívánatos típus kialakítása érdekében. Mindenkinek lehetősége volt a hallottak alapján folyamatosan kérdezni és kommentálni, amivel elég sokan éltek is.

Augusztus 18.-án „Gondolkozzunk együtt a jövőről!” címmel került sor szarvasmarhatenyésztési konferenciára a Farmer Expó szervezésében, több külföldi előadóval. David Lalman másfélórás előadásának diái  itt megtekinthetők. Az előadása videó anyaga, valamint néhány riport itt elérhető. További képek ide kattintva, vagy a honlapunk „Fotók” alkönyvtárában találhatók.

Részletesen beszélt az ottani felnőttoktatás, szaktanácsadás rendszeréről. Kiemelte, hogy csak a gyűjtött adatok alapján lehetséges a hatékonyságot növelő elemzéseket végezni. Hangsúlyozta, hogy a különböző fajták fejlődésében, terjedésében kiemelkedő szerepe van a különböző tenyésztőszervezetek munkájának: egyre több tulajdonsága számított tenyészértékek (TÉ) értékelési rendszerbe való bevonásának. Ilyen újdonság például az, hogy az évente törzskönyvi ellenőrzésbe levő állomány 20-30 %-a takarmányhatékonyságát vizsgálják a különböző fajták esetében. Kiemelte, hogy már 4 tenyésztőszervezet is publikál termékenység TÉ-et, aminek az összes értékmérő között 70 %-ra tette a jelentőségét. Az intenzív gyarapodásra és tejtermelésre történő szelekcióval párhuzamosan folyamatosan csökken az évenként leválasztott borjak aránya. A gazdák láthatóan tudatosan alkalmazzák a különböző TÉ információkat. Például a hároméve bevezetett szárazanyag felvétel TÉ hatására máris megtört az évről évre növekedést mutató trendvonal.

Máris jelentek meg cikkek az eseménnyel kapcsolatban a Hajdú-bihari Napló 26. Farmer expo mellékletében és a Magyar Mezőgazdaság online kiadásában és annak 35. számában, valamint a szakmai tapasztalatokról további összefoglaló olvasható honlapunkon.