Utolsó módosítás 2024. ápr. 18.
Videóanyag - Húsmarhatenyésztési Tanácskozás

elado

1%

Újdonságok

Magyarország újra kéknyelv-mentes!

Jó hír a NÉbiH-től: 2021. február 22-én feloldásra kerültek a kéknyelv-betegség miatti korlátozások Magyarország egész területén, miután az Európai Unió elismerte a kéknyelv-betegségtől való mentesítési programunk eredményét.

Mint ismert, az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szerinti mentesség feltételeit már 2017-ben sikerült teljesíteni, azonban az Európai Unió szigorúbb, kiegészítő vizsgálatokat kért a státusz elismeréséhez. Ezen vizsgálatok eredményét tavaly év végén nyújtottuk be az Európai Bizottságnak, ami 2021. február 23-ával elismerte Hazánk mentességét.

A betegségmentes státusz nagy könnyebbséget jelent az érintett magyar vállalkozások számára, mivel az eddigi szállítás előtti, a betegség kimutatására irányuló vizsgálati és kezelési kötelezettség megszűnik.

Továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a kéknyelv-betegség előfordulása miatti korlátozás alatt álló tagállamokból, vagy azok korlátozás alatt álló területeiről (pl. Franciaországból, Romániából, Bulgáriából, Görögországból, Horvátországból, Németország egyes területeiről, stb.) érkező fogékony élőállat szállítmányok esetében a TRACES bizonyítványon a kéknyelv-betegséggel kapcsolatos kiegészítő garanciák meglétére.

Törökország elfogadta hazánk kéknyelv mentességét, így az OIE mentesség igazolásával a megfelelő állat-egészségügyi bizonyítvánnyal korlátozás nélkül szállíthatók a kéknyelv-betegedésre fogékony szarvasmarhák és kiskérődzők.

Forrás, további információk: NÉbiH Portál